Plan Wykładów 2018/2019

 

PLAN WYKŁADÓW

w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy WSEiZ w roku szkoleniowym 2018/2019

Miejsce wykładów:

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, Warszawa, ul. Rejtana 16, Aula nr 4

Drugi wtorek miesiąca, godz. 17.00. WSTĘP WOLNY

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

L.P. Temat Data
1. Rozpoczęcie roku szkoleniowego 2018/2019
Zanieczyszczenia powietrza w Europie i Polsce a zdrowie - najnowsze raporty
09.10.2018
2. Najczęstsze problemy zdrowotne osób starszych, jak sobie z nimi radzić i jak im zapobiegać? 13.11.2018
3. Choroby odzwierzęce, w tym afrykański pomór świń - zagrożenie dla zdrowia ludzi 11.12.2018
4. Zakażenia szpitalne, w tym sepsa - współczesne zagrożenia i prewencja 08.01.2019
5. Choroby reumatyczne, ich charakterystyka.
Jak się przed nimi bronić?
12.02.2019
6. Probiotyki, prebiotyki, suplementy diety.
Jak działają i czym się od siebie różnią?
12.03.2019
7. Zakażenia układu oddechowego i skutki zdrowotne
(wybrane przypadki)
09.04.2019
8. Wątroba i jej znaczenie dla organizmu człowieka.
Najczęstsze schorzenia, ich przyczyny oraz profilaktyka.
14.05.2019
9. Kąpieliska, ocena ich przydatności do użytku, zagrożenia.
Podsumowanie wykładów – zakończenie roku szkoleniowego 2018/2019.
11.06.2019

UWAGA! Temat wykładu może ulec zmianie!

Wszelkich informacji dotyczących wykładów Warszawskiej Szkoły Zdrowia udziela Kierownik WSZ dr inż. Irena Kosińska tel. 664-268-514, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Jubileusz 25-lecia działalności Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Warszawska Szkoła Zdrowia powstała jako unikatowa wolna wszechnica społeczna, oparta na wolontariacie. Poprzez wykłady otwarte szerzy wiedzę o zdrowiu, zdrowym stylu życia i zapobieganiu chorobom społecznym. Inicjatorką, założycielką i kierownikiem Warszawskiej Szkoły Zdrowia jest prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowa, która poświęciła wiele lat popularyzowaniu nauki w zakresie promocji zdrowia, higieny i racjonalnego żywienia. Od maja 2011 r. Warszawska Szkoła Zdrowia działa jako jednostka ogólnouczelniana przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie. Jubileusz 25-lecia Warszawskiej Szkoły Zdrowia odbył się 12 czerwca 2012 r. o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ul. Rejtana 16 w Warszawie.

W imieniu Uczelni, Rektor WSEiZ doc. dr Monika Madej złożyła serdeczne podziękowania Prof. Irenie Celejowej za ogrom pracy włożonej w funkcjonowanie Warszawskiej Szkoły Zdrowia oraz za pełnienie funkcji naczelnego redaktora „Roczników Warszawskiej Szkoły Zdrowia”. Po uroczystości jubileuszowej odbył się wykład pt. Aktywność ruchowa przez całe życie, który wygłosiła prof. dr hab. Ewa Kozdoń.

prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowia- 25-lecie Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Plan Wykładów 2016/2017

 

PLAN WYKŁADÓW

w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy WSEiZ w XXVIII roku szkoleniowym 2016/2017

Miejsce wykładów:

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, Warszawa, ul. Rejtana 16, Aula nr 4

Drugi wtorek miesiąca, godz. 17.00. WSTĘP WOLNY

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

L.P. Temat Wykładowca Data
1. Żywienie w profilaktyce nowotworów – nowe spojrzenie naukowe dr Aleksandra Kozłowska
Warszawski Uniwersytet Medyczny,
Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego
11.10.2016
2. Szczepienia przeciw grypie – fakty i mity

dr hab. n.med. Aneta Nitsch-Osuch
Kierownik Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego,
Warszawski Uniwersytet Medyczny

08.11.2016
3. Tasiemce nadal groźne pasożyty

prof. dr hab. n.med. Józef Knap
Kierownik Zakładu Epidemiologii,
Warszawski Uniwersytet Medyczny

13.12.2016
4. Reumatoidalne zapalenie stawów – wczesna diagnostyka i leczenie

dr n.med. Krzysztof Kanecki
Warszawski Uniwersytet Medyczny,
Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego

10.01.2017
5. Profilaktyka w chorobach nerek

dr hab. n.med. Michał Ciszek
Warszawski Uniwersytet Medyczny,
Klinika Immunologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych

14.02.2017

Tematy kolejnych wykładów zaplanowanych na semestr letni (marzec, kwiecień, maj i czerwiec 2017 roku), będą podane w styczniu 2017 roku.

Jubileusz 25-lecia działalności Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Warszawska Szkoła Zdrowia powstała 25 lat temu jako unikatowa wolna wszechnica społeczna, oparta na wolontariacie. Poprzez wykłady otwarte szerzy wiedzę o zdrowiu, zdrowym stylu życia i zapobieganiu chorobom społecznym. Inicjatorką, założycielką i kierownikiem Warszawskiej Szkoły Zdrowia jest prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowia, która poświęciła wiele lat popularyzowaniu nauki w zakresie promocji zdrowia, higieny i racjonalnego żywienia. Od maja 2011 r. Warszawska Szkoła Zdrowia działa jako jednostka ogólnouczelniana przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie. Jubileusz 25-lecia Warszawskiej Szkoły Zdrowia odbył się 12 czerwca 2012 r. o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ul. Rejtana 16 w Warszawie.

W imieniu Uczelni, Rektor WSEiZ doc. dr Monika Madej złożyła serdeczne podziękowania Prof. Irenie Celejowej za ogrom pracy włożonej w funkcjonowanie Warszawskiej Szkoły Zdrowia oraz za pełnienie funkcji naczelnego redaktora „Roczników Warszawskiej Szkoły Zdrowia”. Po uroczystości jubileuszowej odbył się wykład pt. Aktywność ruchowa przez całe życie, który wygłosiła prof. dr hab. Ewa Kozdoń.

prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowia- 25-lecie Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Wegetarianizm i weganizm aspekty zdrowotne

Wegetarianizm w potocznym rozumieniu to niejedzenie mięsa. Jako rodzaj diety, ale także jako postawa etyczna znany jest od tysiącleci. Dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia, gdy stosuje się ją rozważnie. Racjonalnie ułożona, zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Jednak żywieniowcy zwracają uwagę na niedobory składników odżywczych i ich negatywne konsekwencje zdrowotne, mogące pojawić się u wegetarian, dlatego też przed przejściem na dietę wegetariańską trzeba wiedzieć, co jeść i jak układać jadłospis, żeby nie zaszkodzić własnemu zdrowiu. Różne formy wegetarianizmu mogą wiązać się ryzykiem niedoborów różnych składników odżywczych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Ważne jest też, jak duże restrykcje nakładamy sobie w związku ze stosowaniem diety „bezmięsnej”.

Czy warto być wegetarianinem? Komu taki rodzaj diety może pomóc, a kiedy będzie szkodzić? Która z form żywienia wegetariańskiego będzie dla nas korzystna? Odpowiedzi na te pytania udzieli specjalista, biorący udział w prowadzonych w Wielkiej Brytanii drugich największych na świecie badaniach wegetarian, mgr Jakub Sobiecki, dietetyk, stażysta Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim, słuchacz London School of Hygiene and Tropical Medicine. Wykład pt. „Wegetarianizm i weganizm: aspekty zdrowotne” odbędzie się w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania we wtorek, 9. grudnia 2014 r., o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16. Wstęp wolny.

Plan Wykładów 2015/2016

 

PLAN WYKŁADÓW

w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy WSEiZ w XXVII roku szkoleniowym 2015/2016

Miejsce wykładów:

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, Warszawa, ul. Rejtana 16, Aula nr 4

Drugi wtorek miesiąca, godz. 17.00. WSTĘP WOLNY

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

L.P. Temat Wykładowca Data
1. Terapia szyta na miarę. Czy indywidualizacja terapii jest konieczna? prof. dr hab. Piotr Tomaszewski
Dziekan Wydz. Ekologii Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie Zakład Biochemii i Chemii Klinicznej WUM w Warszawie
13.10.2015
2. Dlaczego podczas spotkań towarzyskim spożywamy więcej? Perspektywa psychologiczna Dr Mariusz Jaworski
Zakład Psychologii Medycznej WUM w Warszawie
10.11.2015
3. Bezpieczeństwo i skuteczność farmakoterapii

prof. dr hab. Jan Pachecka

Zakład Biochemii i Chemii Klinicznej WUM w Warszawie Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
08.12.2015
4. Alergie – choroby XXI w.Epidemiologia alergii i astmy w Polsce

prof. dr hab. n. med. Bolesław Samoliński

kierownik Zakładu Profilaktyki Zagrożeń Środowiskowych i Alergologii, Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny
12.01.2016
5. Depresje w ciągu życia ludzkiego

prof. dr hab. n. med. Tadeusz Parnowski

kierownik II Kliniki Psychiatryczna Instytutu Psychiatrii i Neurologii
09.02.2016
6. Zanieczyszczenie powietrza atmosferycznego jako główny czynnik środowiskowego zagrożenia zdrowotnego

mgr Krzysztof Skotak

Kierownik Pracowni Monitoringu Środowiska Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny
08.03.2016
7. Higiena mózgu. Czy mózg ma płeć?

dr Grażyna Brzuszkiewicz-Kuźmicka

Kierownik Zakładu Rehabilitacji w Pediatrii i Neurologii AWF w Warszawie
12.04.2016
8. Wielokierunkowa -plejotropowa- rola witaminy D

prof. dr hab. Jadwiga Charzewska

kierownik Zakładu Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia
10.05.2016
9. Zagrożenia zdrowotne związane z ekspozycją na naturalne promieniowanie nadfioletowe i ich profilaktyka

dr med. Elżbieta Łastowiecka – Moras

Pracownia Fizjologii i Higieny Pracy Zakład Ergonomii CIOP Warszawa
14.06.2016

Jubileusz 25-lecia działalności Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Warszawska Szkoła Zdrowia powstała 25 lat temu jako unikatowa wolna wszechnica społeczna, oparta na wolontariacie. Poprzez wykłady otwarte szerzy wiedzę o zdrowiu, zdrowym stylu życia i zapobieganiu chorobom społecznym. Inicjatorką, założycielką i kierownikiem Warszawskiej Szkoły Zdrowia jest prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowia, która poświęciła wiele lat popularyzowaniu nauki w zakresie promocji zdrowia, higieny i racjonalnego żywienia.  Od maja 2011 r. Warszawska Szkoła Zdrowia działa jako jednostka ogólnouczelniana przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania w Warszawie. Jubileusz 25-lecia Warszawskiej Szkoły Zdrowia odbył się 12 czerwca 2012 r. o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ul. Rejtana 16 w Warszawie.

W imieniu Uczelni, Rektor WSEiZ doc. dr Monika Madej złożyła serdeczne podziękowania Prof. Irenie Celejowej za ogrom pracy włożonej w funkcjonowanie Warszawskiej Szkoły Zdrowia oraz za pełnienie funkcji naczelnego redaktora „Roczników Warszawskiej Szkoły Zdrowia”. Po uroczystości jubileuszowej odbył się wykład pt. „Aktywność ruchowa przez całe życie”, który wygłosiła prof. dr hab. Ewa Kozdoń.

prof. nadzw. dr hab. Irena Celejowia - 25-lecie Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Pieczywo wczoraj i dziś

W ostatnim półwieczu statystyczny Polak zjada miesięcznie coraz mniej pieczywa i produktów zbożowych (z wyjątkiem makaronu). Sięgając w sklepie po pieczywo bierzemy pod uwagę wygląd, stopień jego wypieczenia i świeżość, którą zwykle sprawdzamy przez jego uciśnięcie. Wybieramy chleb puszysty, ładnie prezentujący się na półce. Jedną z ważniejszych rzeczy, na jakie zwracamy uwagę podczas zakupu, jest kolor chleba – wiemy przecież, że konsumpcja ciemnego jest korzystna, a jasnego mniej przyjazna dla naszego zdrowia. Tymczasem specjaliści przestrzegają, że to bardzo złudne, podobnie jak warstwa ziaren na wierzchu. Pieczywo naturalnie ciemne powstaje z mąki wysokiego przemiału, nie będzie ono brązowe, tylko szarawe, bardziej zbite, mniej efektownie wyglądające.

O technologii produkcji pieczywa, zmianach, jakie zaszły w ostatnim pięćdziesięcioleciu w jego wytwarzaniu, cechach, które dyskwalifikują nasze pieczywo opowie wybitna specjalistka, prof. dr hab. Alicja Ceglińska, kierownik Zakładu Technologii Zbóż SGGW w Warszawie. Wykład pt. „Pieczywo wczoraj i dziś” odbędzie się w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania we wtorek, 18. listopada 2014 r., o godz. 17. 00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16. Wstęp wolny.