Manipulacje producentów masła i przetworów mlecznych ze szkodą dla konsumentów

 

Czy mamy szanse na spożywanie dobrych jakościowo przetworów mlecznych?

Przetwory mleczne to produkty uzyskiwane wyłącznie z mleka. Przeprowadzane kontrole niejednokrotnie dowodzą fałszowania przetworów mlecznych m.in. przez dodawanie do nich obcych tłuszczów, obniżona też bywa gęstość odżywcza artykułów mlecznych.

Masło jest jednym z najczęściej podrabianych w Polsce produktów spożywczych. Według unijnych norm, masło musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego. Stan faktyczny nie zawsze nie zgadza się z deklaracją na opakowaniu, w maśle bywa za mało tłuszczu, a za dużo wody. Na naszym rynku dostępne są mieszaniny tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, które sprzedaje się jako pełnowartościowe masło.

Jak odróżnić dobre masło od podrobionego? Które przetwory mleczne warto kupować? Na jakie pułapki, zastawiane przez nieodpowiedzialnych producentów, musimy uważać? Jak ograniczać możliwość spożycia przetworów mlecznych o gorszej jakości?

Odpowiedzi na pytania, nurtujące konsumentów, można szukać w wystąpieniu prof. dr hab. Franciszka Świderskiego, wybitnego znawcy tematu, kierownika Katedry Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa SGGW. Wykład p.t. „Manipulacje producentów masła i przetworów mlecznych ze szkodą dla konsumentów” odbędzie się w Warszawskiej Szkole Zdrowia we wtorek, 12. lutego 2013 r. o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16. Wstęp wolny.