Wegetarianizm i weganizm aspekty zdrowotne

Wegetarianizm w potocznym rozumieniu to niejedzenie mięsa. Jako rodzaj diety, ale także jako postawa etyczna znany jest od tysiącleci. Dieta wegetariańska jest korzystna dla zdrowia, gdy stosuje się ją rozważnie. Racjonalnie ułożona, zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych. Jednak żywieniowcy zwracają uwagę na niedobory składników odżywczych i ich negatywne konsekwencje zdrowotne, mogące pojawić się u wegetarian, dlatego też przed przejściem na dietę wegetariańską trzeba wiedzieć, co jeść i jak układać jadłospis, żeby nie zaszkodzić własnemu zdrowiu. Różne formy wegetarianizmu mogą wiązać się ryzykiem niedoborów różnych składników odżywczych, niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Ważne jest też, jak duże restrykcje nakładamy sobie w związku ze stosowaniem diety „bezmięsnej”.

Czy warto być wegetarianinem? Komu taki rodzaj diety może pomóc, a kiedy będzie szkodzić? Która z form żywienia wegetariańskiego będzie dla nas korzystna? Odpowiedzi na te pytania udzieli specjalista, biorący udział w prowadzonych w Wielkiej Brytanii drugich największych na świecie badaniach wegetarian, mgr Jakub Sobiecki, dietetyk, stażysta Cancer Epidemiology Unit na Uniwersytecie Oksfordzkim, słuchacz London School of Hygiene and Tropical Medicine. Wykład pt. „Wegetarianizm i weganizm: aspekty zdrowotne” odbędzie się w Warszawskiej Szkole Zdrowia przy Wyższej Szkole Ekologii i Zarządzania we wtorek, 9. grudnia 2014 r., o godz. 17.00, w auli Wyższej Szkoły Ekologii i Zarządzania przy ulicy Rejtana 16. Wstęp wolny.