Spis treści roczników WSZ

 

Rocznik I - 2001


Doc. dr n.med. Cezary W. Koczak
Wstęp

Prof. dr hab.n.med. Wiktor B. Szostak; prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska
Aktualne metody zapobiegania i leczenia miażdżycy

Prof. dr hab. Hanna Kunachowicz; mgr Wojciech Kłys
Kupować pełnowartościową i bezpieczną żywność

Dr Anna Kołłajtis-Dołowy
Zanieczyszczenia chemiczne żywności – jak się chronić?

Lek. stomat. Wiesława Sędrowicz
Czy amalgamaty są bezpieczne?

Dr inż. Tadeusz Pająk, Eur Ing
Trujące dioksyny-co robić?

Dr n. med. Marek T Muszyński
Bóle pleców – dlaczego i co dalej

Dr hab. n. med. Małgorzata Wisłowska
Zapobieganie i leczenie osteoporozy

Dr n. med. Jan Lach
Zapobieganie rakowi jelita grubego

Prof. dr hab. Lidia Grzesiuk; prof. dr hab. Ewa Trzebińska
Jak ludzie porozumiewają się?

Dr Ewa Kozdroń; prof. dr hab. Teresa Wolańska
Spacery po zdrowie

Dr inż. Irena Kosińska; dr inż. Jan Sobótka
Dezynfekcja wody i jej wpływ na zdrowie

Doc. dr hab. Irena Celejowa
Woda w promocji zdrowia

Dr n. med. Marek Lejk; Mgr Dagmara Korbasińska
Szkoły Promocji Zdrowia w Województwie Mazowieckim

Dr n. farm. Anna Kłos; ppłk dr n. farm. Jerzy Bertrandt
W Solinie konferencja o higienie żywności i żywienia

Dr inż. Irena Kosińska
O jakości wody na konferencji w Gorzowie Wielkopolskim

W naszej bibliotece
Mgr Janina Russocka-Stoch
Zdrowie na talerzu
Medycyna na wojnie


Co piszą inni
Lecznicze rośliny
Pokój między masłem i margaryną
Największa elektrownia wiatrowa w Polsce
Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
Spis 75 tomów „Problemów Higieny”


Rocznik II - 2002


Prof. dr hab. n. med. Jerzy Woy-Wojciechowski
Recepta na długie i zdrowe życie

Prof. dr hab. Zofia Żukowska
Aktywność fizyczna Polaków a ich zdrowie w XXI wieku

Dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Tłuszcze – dlaczego, ile i jakie spożywać?

Prof. dr hab. Franciszek Świderski; dr Bożena Waszkiewicz-Robak
Żywność funkcjonalna w zdrowym żywieniu

Prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska;
mgr inż. Monika Trząskowska
Probiotyki,prebiotyki,synbiotyki-właściwości i korzyści żywieniowe

Dr n. med. Janusz Ciok
Indeks glikemiczny i jego zastosowanie

Doc. dr hab. Barbara Krawczyk
Wpływ pogody na zdrowie

Prof. dr hab. Ewa Bartnik
O czym nam mówi poznany genom ludzki

Doc. dr hab. Irena Celejowa
Promieniowanie a zdrowie

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Wronkowski;
dr n. med. Wiktor Chmielarczyk; dr n. med. Maria Zwierko
Jak rozpoznać, że atakuje rak?

Doc. dr hab. n. med. Małgorzata Wisłowska
Reumatyzm a zmiany w sercu

Prof. dr hab. n. med. Lidia B.Brydak
Jak się chronić przed grypą?

Dr n. med. Jan Lach
Leczenie nawykowego zaparcia bez stosowania
leków przeczyszczających

Inicjatywa godna naśladowania
Red. Barbara Markowska; dr n. med. Magdalena Białkowska
Krajowa Kampania Zwalczania Otyłości

W pracowniach i laboratoriach naukowych
Dr inż. Anna Kołłajtis-Dołowy; dr inż.Irena Ozimek
Jubileuszowa konferencja naukowa Wydziału Nauk SGGW
o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew Cendrowski
Koń jaki jest każdy widzi

Mgr Janina Russocka-Stoch
Lekarz, który nas lubi
W cieniu wąglika

Doc.dr hab. Irena Celejowa
Jaka rodzina?

Co piszą inni
Szczepionki genowe
Bierne palenie a rak płuc
Zdrowy człowiek może jeść różne tłuszcze – także masło
Mleko UHT
Jak używać telefonu komórkowego,
by być zdrowym?
Ziemia niczym termos
Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2002/2003


Rocznik III - 2003


Doc. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz;
mgr inż. Katarzyna Wolnicka
Uwaga – interakcja między lekami i żywnością

Mgr inż. Monika Parzyszek; dr n. med. Janusz Ciok
Węglowodany – dobre czy złe dla zdrowia?

Prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska
Czy pożywienie może synchronizować rytmy biologiczne?

Doc. dr hab. n. med.Mariusz Bidziński
Nowotwory narządów płciowych kobiecych –
stan obecny i nadzieje

Dr n. med. Jan Lach
Choroby przenoszone przez kleszcze

Mgr Agnieszka Dębniak
Co nam daje psychoterapia?

Dr n. psychol. Roman Zawadzki
Komunikacja między zwierzęciem i człowiekiem
mity i rzeczywistość

Doc. dr hab. Aleksander Ożarowski
Zdrowotne znaczenie roślinnych hormonów

Dr n. med. Maria Noszczyk
Współczesna kosmetologia w służbie piękna i zdrowia

Doc. dr hab. Aleksander Ożarowski
Wspomaganie regeneracji skóry
za pomocą doustnych wyciągów roślinnych

Barbara Jaroszewska
O należyte kształcenie kosmetyczek

Dr n. med. Lucyna Papierska
Czy korzystać z „leków młodości”?

Dr n. med. Henryk Kuński
Trening zdrowotny dla wszystkich

Dr Maria Rotkiewicz
Jubileusz XV-lecia Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Doc.dr hab. Irena Celejowa
Miejsce w szeregu Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Inicjatywa godna naśladowania
Maria Czerwińska
Dogoterapia w Polsce
Niezwyczajna Pani Mariola
Lekcja dogoterapii w Zespole Szkół Specjalnych nr 5 w Warszawie
Dogoterapia w towarzystwie różnych zwierząt


W pracowniach i laboratoriach naukowych
Doc. dr hab. Irena Celejowa
O dioksynach i innych szkodliwych obcych substancjach w żywności

W naszej bibliotece
Prof. dr hab. n. med. Henryk Kirschner
Etyka lekarska, którą powinien znać nie tylko lekarz

Co piszą inni
Alternatywa dla antybiotyków?
Komórki macierzyste w mlecznych zębach
Ekologiczna metoda zwalczania malarii
Lilie w leczeniu raka?
Już u 16-latka może rozwijać się choroba Alzheimera
Spaliny zagrażają życiu
Pożytki z krwiopijców
Nowa szczepionka przeciw grypie – w aerozolu
W poszukiwaniu drugiej Ziemi w kosmosie
Samoczyszczące się szyby okienne
Musimy szanować każdą kroplę wody
Nafta ze śmieci
W jaki sposób wirus HIV przeniósł się z małp na ludzi?

Tematyka wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w latach 1988-2004

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2003/2004


Rocznik IV - 2004


Prof. dr hab. inż. Elżbieta Bartnikowska
Żywienie a choroby cywilizacyjne

Prof. dr hab. n. med. Jan Zieliński
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) – zapobieganie i leczenie

Relacja z IX Biesiady o Zdrowiu
Co z tą „optymalną dietą”?

Prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger
Czy dietę Kwaśniewskiego można uznać za optymalną?

Prof. dr hab. n. med. Wiktor B Szostak
Złudne zalety diety niskowęglowodanowej w leczeniu otyłości

Dr inż. Jacek Bujko
Metaboliczne konsekwencje stosowania diety optymalnej

Dr n. med. Magdalena Białkowska; Prof. dr hab. n. med.Wiktor B.Szostak
Dieta niskowęglowodanowa – różnica między teorią a praktyką

Wybrane głosy w dyskusji
Doc. dr hab. Irena Celejowa
Podsumowanie

Dr Jolanta Pietrzynkowska; dr inż. Małgorzata Drywień;
mgr inż. Monika Kołodziejczyk
Potencjalny miażdżycorodny efekt diety Kwaśniewskiego

Doc. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Żywienie a nowotwory złośliwe

Prof. dr hab. n. med. Irena Namysłowska
Metoda na szczupłą sylwetkę a groźba zaburzeń psychicznych

Doc. dr hab. n. med. Małgorzata Wisłowska
Nie dajmy się chorobie zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa

Prof. dr hab. Lidia Chomicz
Pasożyty – groźni wrogowie ludzkiego życia

Dr n. med. Jan Lach
Niebezpieczeństwo zarażenia człowieka glistą psią i kocią

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Religa
Nowoczesne metody leczenia chorób serca

Prof. dr hab. n. med. Tadeusz Kęcik
Jaskra zagrożeniem dla wzroku

Doc. dr hab. Anna Nieznańska
Królowa róż – Polska Róża

Mgr Agnieszka Dębniak
O sztuce mówienia prawdy, czyli jak efektywnie porozumiewać się

Dr n. med. Wojciech Jernajczyk
Bezsenność – zapobieganie i leczenie

Doc. dr hab. Irena Celejowa
Powietrze w domu

Inicjatywa godna naśladowania
Doc.dr hab. Irena Celejowa
Pro Publico Bono” – nagroda dla najlepszych

W pracowniach i laboratoriach naukowych
Mgr Halina Osińska
O szacunek na drogach

Dr inż. Anna Kołłajtis-Dołowy
Jaką wartość odżywczą mają płatki śniadaniowe
i chipsy ziemniaczane

Prof. dr hab. Alicja Zobel
O składnikach mineralnych,flawonoidach i nowej metodzie leczenia raka
na konferencjach naukowych

W naszej bibliotece
Trójgłos o fenomenie życia na Ziemi
I Mgr Zbigniew Cendrowski
Fascynująca hipoteza

II Dr Józef L. Krakowiak
Życie z interdyscyplinarnej i holistycznej perspektywy

III Od Redakcji
Dr n. med. Jan Lach
O depresji i manii dla pacjentów i lekarzy

Co piszą inni
Polski „scyzoryk”
Biologiczne konie trojańskie
Fagoterapia
Jazda rowerem pod wodą sposobem na otyłość?
Pomyślne próby ze szczepionką SARS
Roślinny wykrywacz min
Niebezpieczne stany zapalne
Najeźdźcy z kosmosu
Szansa dla chorych na AIDS
Rozwój biotechnologii
Nowe zagrożenie dla człowieka ?
Mokradła – naturalne oczyszczalnie

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2004/2005


Rocznik V - 2005


Prof. dr hab. n. med. Jan Dzieniszewski
Rola tłuszczów w powstawaniu nowotworów

Prof. dr hab. n. med. Wiktor B. Szostak; Prof. dr hab. n. med. Barbara Cybulska
Nadciśnienie tętnicze a zagrożenie układu krążenia

Prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha; dr inż. Anna Stolarczyk;
Doc. dr hab. n. med. Piotr Socha
Zachowania żywieniowe – od genetyki do środowiska
społeczno-kulturowego

Prof. dr hab. n. med. Stanisław Pużyński
Chorobowe zaburzenia nastroju – depresja

Relacja z X „Biesiady o zdrowiu” nt. Nie chcę być narkomanem
Mgr Janusz Sierosławski
Dynamika problemu narkotyków i narkomanii w Polsce

Dr n. med. Helena Baran-Furga
Przyjmowanie substancji psychoaktywnych w okresie dorastania

Mgr Agnieszka Pisarska; mgr Anna Borucka;
Krzysztof Ostaszewski
Zapobieganie problemom związanym
z sięganiem przez młodzież po substancje psychoaktywne

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Lew-Starowicz
Miłość i seks

Prof. dr hab. Regina Olędzka
Flawonoidy w żywności i ich zdrowotne znaczenie

Prof. dr hab. Alicja M. Zobel
Glutation – wszechstronny strażnik naszego zdrowia
Orędowniczka zdrowego stylu życia – Profesor Alicja Zobel

Dr inż.lekmed Dariusz Włodarek
Znaczenie fitosteroli w obniżaniu cholesterolu we krwi

Dr inż. Sa‘eed Bawa
Odkryte tajemnice czekolady

Autor z „Czekoladowej krainy”– rozmawiała I Celejowa

Dr n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska
Jak i jakie pić napoje

Prof. dr hab. n. med.Jan Zieliński
Człowiek w wysokich górach

Doc. dr hab. Anna Nieznańska
Naturalny preparat przeciwreumatyczny

Dr n. wf. Krzysztof Zuchora
Przez sport do pełni życia

Doc .dr hab. n. med.Małgorzata Wisłowska
Przewlekłe stosowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych
zagrożenia, potencjalne powikłania

Dr n. med. Józef Meszaros
Samoleczenie: jak maksymalizować korzyści i ograniczać szkody

Doc.dr hab. Irena Celejowa
Umiejętność odnawiania sił witalnych

Dr n. med. Jan Lach; dr hab. Jerzy Bzdęga;
mgr Jolanta Ostalska
Grzybica stóp – jak zapobiegać i leczyć

Dr inż. Irena Kosińska
Azbest – zagrożenia zdrowotne i jego eliminacja ze środowiska

Doc. dr hab. Irena Celejowa
O edukację zdrowotną w szkołach

Dr n farm Hanna Mojska
Akryloamid w żywności – czy stanowi ryzyko dla zdrowia?

Inicjatywa godna naśladowania
Pierwszy Konkurs – „Popularyzator Nauki” (ipc)

W pracowniach i laboratoriach naukowych
Doc. dr hab. Irena Celejowa
Żywienie – Ruch – Zdrowie

Prof. dr hab. Regina Olędzka
Żywność, Żywienie – Nowe Wyzwania
O higienie żywności i żywienia w Juracie

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew Cendrowski
Dramatyczna opowieść

O uzdrowicielskiej mocy natury i sztuki

Dr n. med. Jan Lach – głos lekarza;
dr n.wf. Krzysztof Zuchora – głos humanisty
Dr inż. Irena Kosińska
O higienie w przekroju historycznym, czyli „Myć się czy wietrzyć?”

Doc. dr hab. Grażyna Nowicka
Polecanie „diety optymalnej” – błędem sztuki

Co piszą inni
Człowiek istota poznana?
Tajemniczy język rozkazów genów
Rasa czynnikiem ryzyka w różnych chorobach
Komórki łożyska pomocne w regeneracji tkanek i narządów
Blisko do odtwarzania zębów
W drodze do zwycięstwa nad HIV
Za mało dzieci rodzi się w Polsce
Drapieżne rośliny
REACH – czyli ochrona przed chemicznymi zanieczyszczeniami
Zastosowanie żywych kultur bakterii – wynalazkiem natury

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2005/2006


Rocznik VI - 2006


Prof. dr hab. n. med. Jan K. Ludwicki
Problemy higieny we współczesnym świecie

Prof. dr hab. n. med. Andrzej Zieliński
Walka z AIDS – aktualna sytuacja

Prof. dr hab. Grażyna Młynarczyk; dr Andrzej Młynarczyk;
Prof. dr hab. Mirosław Łuczak
Dwa oblicza antybiotyków

Prof. dr hab. Lidia Chomicz
Groźne ameby

Dr n. med. Jan Lach; Doc.dr hab. Jerzy Bzdęga
Rak gruczołu krokowego – jak z nim walczyć

Doc. dr hab. Grażyna Nowicka
Żywność zmodyfikowana genetycznie a zdrowie

Dr inż. Anna Kołłajtis-Dołowy; dr inż. Dorota Czerwińska
Postępowanie z żywnością w ochronie jej wartości

Doc. dr hab. Irena Celejowa
W trosce o bezpieczną żywność

Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Warto spożywać produkty ekologiczne

Prof. dr hab. Franciszek Świderski; dr Monika Hoffmann
A jednak masło

Prof. dr hab. Halina Lorenc
Klimat i my
Dr n. przyr. Paweł Goryński; dr n. przyr. Bogdan Wojtyniak
Jakie jest nasze zdrowie?

Prof. dr hab. Alicja Zobel; mgr Walentyna Rakiel-Czarnecka
Skwalen – naturalny antyoksydant chroniący skórę człowieka

Dr inż. Hanna Jędrzejczyk; mgr inż. Agnieszka Woźniak
Zastosowanie nasion lnu i amarantusa
jako naturalnego polepszacza pieczywa

Dr Agnieszka Nowak; dr Lucyna Pachocka; inż. Urszula Targosz
Rola wapnia w leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych

Prof. dr hab.Elżbieta Bartnikowska
Znaczenie odżywcze i zdrowotne przetworów zbożowych

Prof. dr hab. Andrzej Kosmol; Dr Bartosz Molik;
Dr Natalia Morgulec
Początek i historia Igrzysk Paraolimpijskich
w 107 rocznicę urodzin Ludwiga Guttmanna

Dr n. med. Bohdan T Woronowicz
Przemoc w rodzinie

Mgr Joanna Mikuła
Jak pomagać dziecku z rodziny dysfunkcyjnej?

Prof. dr hab. Zygmunt Brogowski; mgr inż. Jacek Chlipalski
Stoimy na opoce

Dr n. med. Kazimierz Dragański; dr inż. Irena Kosińska
Prawidłowe oświetlenie w higienie pracy

Inicjatywa godna naśladowania
Dr inż. Irena Kosińska
Bohater ze Szkoły w Skokach Dużych

Doc.dr hab. Irena Celejowa
Witamy w gronie liderów zdrowia
Red. Małgorzata Kownacka
Media dla zdrowia

Izabela Michalska
POLSKA RÓŻA – wielokrotny laureat
W pracowniach i laboratoriach naukowych

Dr inż. Iwona Traczyk
Globalne zagadnienia na 18 Międzynarodowym Kongresie Żywienia
w Durbanie

Doc. dr hab. Grażyna Nowicka
W Rzymie o miażdżycy

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew Cendrowski
O człowieczy świat
Człowiek w filozofii po góralsku

Od Redakcji
Możemy być rasą aniołów?

Dr n. med. Jan Lach
Zaburzenia w funkcjach przewodu pokarmowego

Co piszą inni
Delfiny „na etacie” bioterapeutów
Niezwykłe bakterie
Bez granic i barier
Dlaczego boimy się GMO?
Epidemie „wieku higieny”
Paliwo z biomasy korzystne ekologicznie i ekonomicznie
Toksyczny glin
Bigoreksja zaburzeniem psychicznym
Wody geotermalne – bezcenny skarb
Wypoczynek na mazowieckiej wsi
Odra znów groźna
Rybi antybiotyk
Raport U Thanta do dziś aktualny

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowie
w roku szkoleniowym 2006/2007


Rocznik VII – 2007


Prof. dr hab. n. med. Wiktor BSzostak;
dr n. med. Dorota Szostak-Węgierek
Zwyrodnienie plamki żółtej jako choroba z wadliwego żywienia

Prof. dr hab. n. med. Kazimierz Madaliński;
dr n. przyr. Joanna Zawadzka-Skomiał
Nowe choroby zakaźne – rola higieny w zapobieganiu

Dr hab. Barbara Krawczyk
Wpływ pogody na zdrowie (cz II)

Dr n. med. Wiktor Chmielarczyk
Rak trzustki – zapobieganie, leczenie,
rekonwalescencja

Dr n. med. Lucjan Szponar; mgr Maciej G Ołtarzewski
Ostrożnie ze spożywaniem soli

Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski
Specyfika żywienia ludzi starszych

Prof. dr hab. Ewa Bartnik
Epigenetyka w losie człowieka

Doc. dr hab. n. med. Małgorzata Wisłowska
Postęp w diagnostyce i leczeniu chorób reumatoidalnych
wybrane zagadnienia

Dr inż. Irena Kosińska
Problemy higieny mieszkań

Dr n. med. Jan Lach; Doc.dr hab. Jerzy Bzdęga
Zespół jelita nadwrażliwego

Dr n. med. Magdalena Ciupińska
Jak żyć z łuszczycą

Dr inż. Beata Sińska; mgr inż. Aneta Czerwonogrodzka;
mgr inż. Dominika Głąbska
Prawidłowe żywienie dzieci podstawą zdrowia

Dr n. farm. Hanna Mojska
Zdrowotne zagrożenia szybko przetwarzanymi
produktami (fast food)

XII Biesiada o zdrowiu
Prof. dr hab. Franciszek Świderski; dr inż. Bożena Waszkiewicz-Robak
Pro- i prebiotyki – oddziaływanie zdrowotne i wykorzystanie
w produkcji żywności funkcjonalnej

Prof. dr Regina Olędzka
Antyoksydacyjna wartość produktów prozdrowotnych
w naszym jadłospisie

Prof. dr hab. Hanna Kunachowicz; Mgr inż. Beata Przygoda
Rola i wartość odżywcza produktów prozdrowotnych

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
Wieczna młodość

Dr Natalia Morgulec; Prof. dr hab. Andrzej
Kosmol; dr Izabela Rutkowska
Proces starzenia się i niepełnosprawność
Nowe spojrzenie na aktywność fizyczną, integrację społeczną
i całożyciowy dobrostan

Mgr Zbigniew Cendrowski
Ruch – ile, jak i po co?
Inicjatywa godna naśladowania

Dr Barbara Szyszko-Wydra
Studenci – Seniorzy
Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
W Klubie Seniora

W pracowniach i laboratoriach naukowych
Dr inż. Irena Kosińska
Profesor Marcin Kacprzak – Wystawa w Polskim Towarzystwie
Higienicznym i sesja naukowa
w Akademii Medycznej w Warszawie

Mgr Katarzyna Wajda; mgr Joanna MGutowska
Fiński sposób na zdrowie

Prof. dr hab. Wiesław Osiński
Międzynarodowa Konferencja Naukowa w Rydzynie
nt. Kondycji fizycznej osób starszych

Dr Natalia Morgulec
Seminarium „Aktywność fizyczna osób starszych”
w AWF w Warszawie

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew Cendrowski
Leczenie siłami natury

Dr n. med. Jan Lach
Wszystko o medycynie zapobiegawczej i środowiskowej

Dr n. farm . Jadwiga Nartowska
Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa

Co piszą inni
Rakowe komórki macierzyste
winne nowotworom złośliwym?
Bezbólowa strzykawka
Pożary lasów hamują ocieplenie klimatu
Czuły test do wykrywania lekooporności
Skuteczna metoda leczenia wścieklizny
Produkcja biopaliw…ze wszystkiego
Epigenetyczne podłoże nowotworów
Niebezpieczne reklamy
Niedobór endorfin a kreatywność

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2007/2008


Rocznik VIII -2008


Doc. dr hab. n. med. Krystyna Mikiel-Kostyra
Karmienie piersią jako podstawa zdrowia człowieka

Dr n. med. Anna Oblacińska
Problemy otyłości u dzieci i młodzieży w Polsce

Dr n. med. Katarzyna Szamotulska
Aktualna sytuacja demograficzna w Polsce i na świecie

Prof. dr hab. n. med. Wojciech Pędich
Zdrowotna i socjalna charakterystyka starości

Dr inż. Katarzyna Kozłowska; Anna Owsianka; Jolanta Wiśniewska
Prawidłowe żywienie jako element jakości życia w starszym wieku
preferencje żywieniowe i bariery w opinii seniorów z Warszawy

Z Konferencji Naukowo-Szkoleniowej nt zdrowia dzieci i młodzieży
oraz pełnoprawności psychofizycznej osób starszych – fotoreportaż

Dr Feliks Rochowicz
Prozdrowotne zachowania polskiej młodzieży szkolnej

Dr n. med. Maciej Słomkowski
Anemia (niedokrwistość) – bardzo częsta choroba krwi

Prof. dr hab. n. med. Ewa Rowińska-Zakrzewska
Rak płuca – zapobieganie, rozpoznanie i leczenie

Dr inż. Henryk Piesiewicz
Nasz polski chleb powszedni

Z kuchni Hildegardy

Doc.dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk
Choroby nerek – zapobieganie i leczenie
(wybrane zagadnienia)

Dr n. farm . Jadwiga Nartowska
Przyprawy ziołowe służą zdrowiu

Prof. dr hab. Alicja Zobel; Prof. dr hab. Mieczysław Kuraś
Produkty roślinne w pożywieniu pomocą w zachowaniu homeostazy

Dr n. med. Jan Lach; Doc. dr hab. Jerzy Bzdęga; mgr Jolanta Ostalska
Grypa – epidemiologia, profilaktyka i leczenie

Dr Krzysztof Zuchora
Sport i olimpizm w przestrzeni wartości dawnych i współczesnych

Dr n. med. Kazimierz Dragański
110 lat Polskiego Towarzystwa Higienicznego

Mgr Bożena Sobierajska; Katarzyna Wieczorek; dr inż. Irena Kosińska
Ślady obecności profesora Marcina Kacprzaka na Ziemi Płockiej

Na falach radiowych o zdrowiu
Red Małgorzata Kownacka
Jak rzucić palenie?

Na turystycznym szlaku
Dr inż. Irena Kosińska; Nasim Alaraj
Jordania kraj fenomenów środowiskowych i historycznych

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
XX lat Warszawskiej Szkoły Zdrowia

Wiesława Księżopolska
Jak żyć zdrowo

Jubileusz w Warszawskiej Szkole Zdrowia – fotoreportaż

W naszej bibliotece
Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
O mądrej miłości i mądrym wychowaniu dziecka

Mgr Zbigniew Cendrowski
Batalia o edukację zdrowotną w polskich szkołach

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
W poszukiwaniu duszy medycyny
W pracowniach i laboratoriach naukowych

Dr n. med. Lucyna Pachocka
Leczenie otyłości

Nicole Grospierre-Słomińska
Efektywne Mikroorganizmy (EM) Profesora Teruo Higa

Co piszą inni
W nadziei na zapobieganie pandemiom chorób zakaźnych
Preparaty „naturalne” nie zawsze bezpieczne
Męskie i żeńskie leki”
Śmiech leczy
Leki „odzwierzęce”
Wiadukt im. Doktora Stanisława Markiewicza

Tematyka wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w latach 1988-2009


Rocznik IX - 2009


Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz
Nowotwory a wybrane czynniki ryzyka

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Wronkowski
O większą uwagę na dioksyny jako czynnik rakotwórczy

Dr n. farm. Hanna Mojska
Narażenie na akryloamid pochodzący z żywności
w Polsce i na świecie

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
Tytoń a zdrowie

Prof. dr hab. n. med. Bruno Szczygieł
Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży
epidemiologia, następstwa, zapobieganie

Dr inż. Ewa Lange; dr inż. lekmed Dariusz Włodarek
W trudnej walce z otyłością

Dr inż. Beata Sińska; dr n. med. Alicja Kucharska;
dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka
Odżywianie młodzieży w okresie dojrzewania

Prof. dr hab. n. med. Waldemar Karnafel
Przewlekłe powikłania cukrzycy i ich zapobieganie

Dr n. med. Anna Ukleja
Indeks glikemiczny a hiperglikemia poposiłkowa
i jej następstwa

Dr n. med. Dorota Szostak-Węgierek
Możliwości profilaktyki cukrzycy typu 2
w prenatalnym okresie życia

Prof. dr hab. n. med. Andrzej Kübler; dr Barbara Adamiak
Strach przed sepsą

Prof. dr hab. n. med. Kazimierz Niemczyk;
lek. med. Barbara Jamróz
O chorobach gardła – z troską o właściwą diagnozę i leczenie

Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski
Różne oblicza zmęczenia

Prof. dr hab. Lidia Chomicz; dr Gabriela Olędzka
Uprzykrzone i niebezpieczne meszki

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Lew-Starowicz
Seks a zdrowie

Dr n. med. Zofia Graczyk
ADHD –Zespół Nadpobudliwości Psychoruchowej u dzieci

Prof. dr hab. Andrzej Kosmol; dr Natalia Morgulec-Adamowicz;
dr Bartosz Molik; dr Izabela Rutkowska
Marsz dla zdrowia osób starszych

Z historii higieny w Polsce
Mgr Jakub Żbikowski; dr n. med. Kazimierz Dragański
Z dziejów Muzeum Higienicznego w Częstochowie

Na falach radiowych o zdrowiu
Red Małgorzata Kownacka
Starość może być piękna

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew Cendrowski
Refleksje po fascynującej lekturze

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
Książka miłością pisana
Poradnik medyczny dla wszystkich

Mgr Janina Russocka-Stoch
Opowieść o sławnym kocie bibliotecznym

Ciekawe czasy po polsku

Inicjatywa godna naśladowania
Dr n. med. Maria Pułtorak
Stowarzyszenie „Krasnal” pomocą
dla niepełnosprawnych dzieci

Dr inż. Jan Sobótka
Programy promocji zdrowia realizowane
w Polsce we współpracy z Amerykańską Fundacją Zdrowia
Dreyfus Health Foundation

W pracowniach i laboratoriach naukowych:
Mgr Jolanta Jabłońska
Światowa Konferencja w Bombaju

Prof. nzw. dr hab. Irena Celejowa
O otyłości i odchudzaniu podczas konferencji naukowych

Dr inż. Irena Kosińska
O profilaktyce i medycynie klinicznej
na międzynarodowej konferencji w Poznaniu

Dr n. med. Jacek J Pruszyński; mgr Alicja Cicha-Mikołajczyk;
dr n. med.Anita Gębska-Kuczerowska
Ocena potrzeb pozadomowej opieki długoterminowej
osób przyjmowanych do zakładu pielęgniarsko-opiekuńczego

Dr inż. Jan Sobótka
Kąpiel w towarzystwie bakterii

Dr n. med. Zofia Graczyk
Genetyczna terapia choroby Parkinsona

Agnieszka Chruścikowska; Urszula Bieniek; Prof. dr hab. Lidia Chomicz
Badania nad wybranymi czynnikami uwarunkowania zdrowia a zagrożenia otyłością

Dr Natalia Morgulec-Adamowicz
Sprawozdanie z I Międzynarodowej Konferencji
Teoria i praktyka adoptowanej aktywności fizycznej”

Na turystycznym szlaku
Dr inż. Irena Kosińska; mgr Bożena Sobierajska;
lek.med. Maciej Doruchowski; mgr Katarzyna Wieczorek
Historyczna ścieżka turystyczna imienia Hygei w Warszawie (Projekt)

Co piszą inni
Cenna jatrofa
Gen chroniący pszenicę przed rdzą
Dezynfekcja żywności
Groźba pandemii gruźlicy
Parę intelektualnych przysiadów dziennie
Kontrowersje wokół genetycznie modyfikowanych organizmów – GMO
Nadzieja na skuteczne ziołowe leki w raku trzustki

Plan wykładów w Warszawskiej Szkole Zdrowia
w roku szkoleniowym 2009/2010


Rocznik X - 2010


Krystyna PANEK-GONDEK
Zmiany klimatu a nasze zdrowie

Prof. dr hab. Lidia B BRYDAK
Perpetuum mobile” w zmaganiach z grypą

Prof. dr hab. Jadwiga CHARZEWSKA, dr Elżbieta Chab.ROS
Dlaczego młodzieży zagraża otyłość?

Prof. dr hab. n. med. Irena PONIKOWSKA
Balneologia i medycyna fizykalna – podstawy fizykobiologiczne i kliniczne 37

Dr hab. Barbara PIETRUSZKA
Suplementacja diety witaminami i składnikami mineralnymi
 rozpowszechnienie, uwarunkowania, aspekty zdrowotne

Dr Katarzyna STOŚ
Suplementy diety w świetle regulacji prawnych

Dr inż. Anna KOŁŁAJTIS-DOŁOWY
Planowanie żywienia w rodzinie z uwzględnieniem
potrzeb dzieci i młodzieży

Dr n. med. Wiktor CHMIELARCZYK, mgr Monika GALICKA
Czy rak żołądka w odwrocie?

Dr inż. Dorota CZERWIŃSKA
Właściwości odżywcze i lecznicze żurawin

Dr Krzysztof ZUCHORA
Współczesne dylematy olimpizmu

Doc. dr Danuta NIEDŹWIECKA-KĄCIK
Żywienie w sporcie rekreacyjnym dzieci i młodzieży

Doc. dr hab. farm Aleksander OŻAROWSKI
Zapobieganie chorobom za pomocą roślin leczniczych
Zawartość cennego dla zdrowia krzemu w mieszankach ziołowych

Doc. dr Kazimierz DYGUŚ
Zasoby roślin leczniczych w zbiorowiskach roślinnych
muraw kserotermicznych w oparciu o kryteria fitosocjologiczne

Patrycja SNAKOWSKA, mgr Agnieszka CHRUŚCIKOWSKA
Choroby leczone dietą bezglutenową

Inicjatywa godna naśladowania
Dr n. med. Maria PUŁTORAK
Działalność Fundacji Rodzić po Ludzku

Na falach radiowych o zdrowiu
Red. Małgorzata KOWNACKA
Dziecko – przyszłość narodu

Na turystycznym szlaku
Prof. dr hab. Zygmunt JAWORSKI
Kultura zdrowotna człowieka w podróży

Mgr zdr. publ. Agnieszka KICMAN-GAWŁOWSKA
Zagrożenia zdrowotne w różnych regionach świata

W naszej bibliotece
Mgr Zbigniew CENDROWSKI
Najwspanialsze widowisko świata

Prof. nadzw. dr hab. Irena CELEJOWA
Niebezpieczna „moda” na nadmiar suplementów

Mgr Zbigniew CENDROWSKI
Nauczyciel i wartości

Dr n. med. Jan LACH
Epidemiologia – fundament zdrowia publicznego

W pracowniach i laboratoriach naukowych
Mgr Agnieszka CHRUŚCIKOWSKA, Prof. dr hab. Lidia CHOMICZ
Badania wybranych czynników uwarunkowania zdrowia
zachowań żywieniowych dwóch grup osób starszych: z Polski i USA

Prof. nadzw. dr hab. Irena CELEJOWA
W trosce o należyte żywienie dzieci i młodzieży

Prof. nadzw. dr hab. Irena CELEJOWA
Bliżej pacjenta

Co piszą inni
Bakterie w Jeziorze Asfaltowym
Wulkany grożą epoką lodowcową
Martwe morza
Genetyka jelit a choroby metaboliczne
Terapia siarkowodorem (H2S)
Portret malowany z DNA
Drobnoustroje w symbiozie z roślinami
zamiast genetycznej modyfikacji sprzymierzeńcem rolnictwa
Pochwała szpinaku

Dziesięciolecie Roczników WSZ
Spis treści Roczników WSZ w latach 2001-2010