Grafika komputerowa

Rekrutacja On-Line

Specjalność Grafika komputerowa przeznaczona jest dla studentów zainteresowanych zastosowaniami narzędzi informatycznych w obszarze sztuki nowych mediów – w szczególności ich aspektem technicznym. Studenci zapoznają się z możliwościami tych narzędzi i technikami ich wykorzystywania do kreacji projektów graficznych. Nauczą się budować, testować i obsługiwać systemy informatyczne dedykowane do zadań w tym obszarze.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • znajomość narzędzi projektowania graficznego w środowisku Adobe Creative Cloud i in.,
  • znajomość narzędzi wykorzystywanych w obszarze sztuki nowych mediów,
  • umiejętność wykorzystywania nowoczesnych platform do budowy stron internetowych i graficznych interfejsów użytkownika.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Informatyka zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY SPECJALISTYCZNE DLA SPECJALNOŚCI GRAFIKA KOMPUTEROWA:

  1. Projektowanie graficzne
  2. Sztuka nowych mediów
  3. Programowanie graficznych interfejsów użytkownika
  4. Programowanie stron internetowych
  5. Konsultacje i realizacja pracy inżynierskiej
  6. Praktyki

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Podstawy zarządzania/ Psycholgia
  2. Makroekonomia/ Podstawy marketingu
  3. Finanse przedsiębiorstwa/ Badania marketingowe
  4. Staystyka/ Badania operacyjne
  5. Grafika komputerowa/ Metody numeryczne
  6. Podstawy sztucznej inteligencji/ Architektura sieci globalnej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU INFORMATYKA:

  1. Język angielski
  2. Ekologia
  3. Prawo gospodarcze
  4. Mikroekonomia
  5. Matematyka
  6. Fizyka
  7. Logika i teoria mnogości
  8. Elektrotechnika i elektronika
  9. Wstęp do informatyki
  10. Podstawy techniki cyfrowej
  11. Architektura komputerów
  12. Systemy operacyjne
  13. Bazy danych
  14. Sieci komputerowe
  15. Podstawy programowania
  16. Programowanie obiektowe
  17. Algorytmy i struktury danych
  18. Programowanie zdarzeniowe
  19. Podstawy telekomunikacji
  20. Podstawy automatyki i robotyki
  21. Inżynieria oprogramowania
  22. Programowanie stron internetowych
  23. Teoria sygnałów i informacji
  24. Zarządzanie projektami informatycznymi
  25. Bezpieczeństwo systemów i sieci
  26. Społeczne aspekty internetu
  27. Seminarium dyplomowe

Programowanie aplikacji

Rekrutacja On-Line

Specjalność Programowanie aplikacji przeznaczona jest dla studentów zainteresowanych zastosowaniem nabytych umiejętności programistycznych do tworzenia aplikacji w różnych obszarach, w tym aplikacji mobilnych, biznesowych a także gier komputerowych.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność programowania w językach C++, C#, Java, Python i in.,
  • umiejętność wykorzystywania platform budowy aplikacji,
  • umiejętność wykorzystywania wzorców projektowych.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Informatyka zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY SPECJALISTYCZNE DLA SPECJALNOŚCI PROGRAMOWANIE APLIKACJI:

  1. Programowanie aplikacji mobilnych
  2. Programowanie aplikacji biznesowych
  3. Programowanie gier
  4. Programowanie robotów
  5. Konsultacje i realizacja pracy inżynierskiej
  6. Praktyki

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Podstawy zarządzania/ Psycholgia
  2. Makroekonomia/ Podstawy marketingu
  3. Finanse przedsiębiorstwa/ Badania marketingowe
  4. Staystyka/ Badania operacyjne
  5. Grafika komputerowa/ Metody numeryczne
  6. Podstawy sztucznej inteligencji/ Architektura sieci globalnej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU INFORMATYKA:

  1. Język angielski
  2. Ekologia
  3. Prawo gospodarcze
  4. Mikroekonomia
  5. Matematyka
  6. Fizyka
  7. Logika i teoria mnogości
  8. Elektrotechnika i elektronika
  9. Wstęp do informatyki
  10. Podstawy techniki cyfrowej
  11. Architektura komputerów
  12. Systemy operacyjne
  13. Bazy danych
  14. Sieci komputerowe
  15. Podstawy programowania
  16. Programowanie obiektowe
  17. Algorytmy i struktury danych
  18. Programowanie zdarzeniowe
  19. Podstawy telekomunikacji
  20. Podstawy automatyki i robotyki
  21. Inżynieria oprogramowania
  22. Programowanie stron internetowych
  23. Teoria sygnałów i informacji
  24. Zarządzanie projektami informatycznymi
  25. Bezpieczeństwo systemów i sieci
  26. Społeczne aspekty internetu
  27. Seminarium dyplomowe

Diagnostyka i Eksploatacja Samochodów

Rekrutacja On-Line

Po ukończeniu specjalności Diagnostyka i Eksploatacja Samochodów zostaniesz specjalistą z zakresu wdrażania i stosowania nowoczesnych narzędzi i systemów diagnostyki i naprawy samochodów oraz analizy i optymalizacji ich eksploatacji z wykorzystaniem współczesnych narzędzi elektromechanicznych, technik komputerowych oraz narzędzi informatycznych.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI DIAGNOSTYKA I EKSPLOATACJA SAMOCHODÓW (obowiązkowe):

  1. Budowa pojazdów
  2. Diagnostyka samochodów
  3. Eksploatacja samochodów
  4. Ekonomika usług logistycznych
  5. Elektrotechnika i elektronika
  6. Serwisowanie i zaplecze techniczne samochodów
  7. Systemy pomiarów geometrycznych pojazdów
  8. Seminarium dyplomowe

PRZEDMIOTY Z ZAKRESU NAUK PODSTAWOWYCH DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI (obowiązkowe)

  1. Ekologia
  2. Język angielski
  3. Matematyka
  4. Materiałozawstwo
  5. Mikroekonomia
  6. Podstawy zarządzania
  7. Logistyka
  8. Makroekonomia
  9. Podstawy marketingu
  10. Technologia informacyjna
  11. Wytrzymałość materiałów
  12. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  13. Finanse przedsiębiorstwa
  14. Fizyka
  15. Grafika inżynierska
  16. Statystyka
  17. Bazy danych
  18. Prawo gospodarcze
  19. Projektowanie inżynierskie
  20. Zarządzanie jakością
  21. Zarządzanie produkcją i usługami
  22. Badania operacyjne
  23. Metrologia
  24. Sieci komputerowe i techniki internetowe
  25. Systemy CAx
  26. Zarządzanie środowiskowe
  27. Automatyzacja i robotyzacja produkcji
  28. Inżynieria procesowa
  29. Konsultacje i realizacja pracy dyplomowej
  30. Mechanika płynów
  31. Praktyka zawodowa
  32. Programowanie komputerów
  33. Rachunek kosztów
  34. Rachunkowość
  35. Systemy informatyczne w zarządzaniu produkcją
  36. Modelowanie procesów produkcyjnych
  37. Procesy produkcyjne

Hotelarstwo NOWOŚĆ!

Rekrutacja On-Line

Specjalność Hotelarstwo przygotowuje do wykonywania zadań menedżerskich w szeroko rozumianych usługach hotelarskich, od kwater prywatnych po wielkie sieci hotelowe, a także prowadzenia własnej działalności w tym zakresie. Studenci Hotelarstwa poznają specyfikę działalności hotelarskiej, wymagania stawiane obiektom, zasady współpracy z biurami podróży i organizacji aktywności turystycznej gości.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność prowadzenia usług hotelarskich – noclegowych oraz uzupełniających, w tym gastronomii hotelowej,
  • znajomość ekonomicznych, finansowych, prawnych i społecznych podstaw prowadzenia działalności gospodarczej,
  • znajomość zasad skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem i umiejętność ich stosowania.

Plan 3-letnich studiów I-go stopnia (licencjackich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI HANDEL I USŁUGI LOGISTYCZNE (obowiązkowe):

  1. Organizacja pracy w hotelarstwie
  2. Podstawy gastronomii
  3. Podstawy turystyki
  4. Towaroznawstwo żywności
  5. Podstawy hotelarstwa
  6. Ekonomika hotelarstwa
  7. Infrastruktura hotelarska
  8. Międzynarodowe rozliczenia finansowe
  9. Obsługa gościa hotelowego
  10. Seminarium dyplomowe
  11. Marketing usług
  12. Obsługa konsumenta
  13. Planowanie w przedsiębiorstwie i biznes plan

PRZEDMIOTY Z ZAKRESU NAUK PODSTAWOWYCH DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE (obowiązkowe):

  1. Język angielski
  2. Matematyka
  3. Mikroekonomia
  4. Podstawy prawa
  5. Podstawy zarządzania
  6. Psychologia
  7. Logistyka
  8. Badania marketingowe
  9. Nauka o organizacji
  10. Podstawy finansów i bankowości
  11. Podstawy marketingu
  12. Technologia informacyjna
  13. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  14. Finanse przedsiębiorstwa
  15. Statystyka
  16. Prawo gospodarcze
  17. Rachunkowość
  18. Systemy informatyczne w zarządzaniu
  19. Zarządzanie jakością
  20. Zarządzanie produkcją i usługami
  21. Zarządzanie projektami
  22. Analiza rynku
  23. Bazy danych
  24. Konsultacje i realizacja pracy dyplomowej
  25. Praktyka zawodowa
  26. Zachowania organizacyjne
  27. Zarządzanie środowiskowe
  28. Zarządzanie zasobami ludzkimi

Inżynieria usług gastronomicznych

Rekrutacja On-Line

STUDIA II STOPNIA
Kierunek ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalność Inżynieria usług gastronomicznych

Inżynieria usług gastronomicznych to specjalność, na której poznasz techniczną stronę gastronomii. Nie tylko technologię przygotowywania potraw, ale także chłodnictwa, ogrzewania i klimatyzacji wnętrz, wentylacji, zasilania energią, zachowania czystości, gospodarki ściekowej i odpadowej. Dobra znajomość tych zagadnień pozwoli ergonomicznie zarządzać przedsiębiorstwem gastronomicznym, w którym oferowane są usługi najwyższej jakości, a także przyczyni się do obniżenia kosztów ich produkcji.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych,
  • umiejętność wykorzystania techniki i technologii w gastronomii,
  • stosowanie zaawansowanych metod zarządzania w działalności gospodarczej,
  • znajomość technicznej strony procesów usługowych i produkcyjnych.

Plan 1,5-rocznych studiów II-go stopnia (magisterskich) niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI INŻYNIERIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH:

  1. Przechowywanie i transport żywności
  2. Nowe produkty żywnościowe
  3. Technologie grzewcze
  4. Technologie mechaniczne
  5. Język angielski specjalistyczny
  6. System informacyjny w przedsiębiorstwie
  7. Seminarium dyplomowe
  8. Narzędzia informatyczne w gastronomii
  9. Ogrzewnictwo i klimatyzacja obiektów gastronomicznych
  10. Ergonomia i bhp w gastronomii
  11. Marketing strategiczny

PRZEDMIOTY WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH SPECJALNOŚCI DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI:

  1. Materiały konstrukcyjne w budowie maszyn
  2. Organizacja procesów produkcyjnych
  3. Podstawy / Repetytorium grafiki inżynierskiej
  4. Podstawy prognozowania i wspomagania decyzji
  5. Praca przejściowa
  6. Projektowanie realizacyjne
  7. Statystyka matematyczna
  8. Zarządzanie procesami innowacyjnymi
  9. Zarządzanie projektem
  10. Zarządzanie wiedzą
  11. Prognozowanie i symulacja
  12. Konsultacje i realizacja pracy magisterskiej
  13. Teoria i systemy podejmowania decyzji
  14. Zarządzanie strategiczne
  15. Ochrona własności intelektualnej
  16. Zintegrowane systemy zarządzania
  17. Praktyka zawodowa

PRZEDMIOTY WSPÓLNE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI, SEMESTR UZUPEŁNIAJĄCY (dla absolwentów studiów licencjackich, pragnących uzyskać tytuł magistra inżyniera):

  1. Oddziaływanie energetyki i gospodarki odpadowej na środowisko
  2. Rachunek kosztów
  3. Modelowanie procesów produkcyjnych
  4. Procesy produkcyjne
  5. Wytrzymałość materiałów
  6. Logistyka
  7. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia