Inżynieria usług gastronomicznych

Rekrutacja On-Line

STUDIA II STOPNIA
Kierunek ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalność Inżynieria usług gastronomicznych

Inżynieria usług gastronomicznych to specjalność, na której poznasz techniczną stronę gastronomii. Nie tylko technologię przygotowywania potraw, ale także chłodnictwa, ogrzewania i klimatyzacji wnętrz, wentylacji, zasilania energią, zachowania czystości, gospodarki ściekowej i odpadowej. Dobra znajomość tych zagadnień pozwoli ergonomicznie zarządzać przedsiębiorstwem gastronomicznym, w którym oferowane są usługi najwyższej jakości, a także przyczyni się do obniżenia kosztów ich produkcji.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych,
  • umiejętność wykorzystania techniki i technologii w gastronomii,
  • stosowanie zaawansowanych metod zarządzania w działalności gospodarczej,
  • znajomość technicznej strony procesów usługowych i produkcyjnych.

Plan 1,5-rocznych studiów II-go stopnia (magisterskich) niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI INŻYNIERIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH:

  1. Przechowywanie i transport żywności
  2. Nowe produkty żywnościowe
  3. Technologie grzewcze
  4. Technologie mechaniczne
  5. Język angielski specjalistyczny
  6. Narzędzia informatyczne
  7. Ogrzewnictwo i klimatyzacja obiektów gastronomicznych
  8. Ergonomia i bhp w gastronomii
  9. Marketing strategiczny
  10. System informacyjny w przedsiębiorstwie
  11. Seminarium dyplomowe
  12. Seminarium dyplomowe II

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI:

  1. Organizacja procesów produkcyjnych
  2. Materiały konstrukcyjne w budowie maszyn
  3. Praca przejściowa
  4. Statystyka matematyczna
  5. Zarządzanie projektem
  6. Zarządzanie wiedzą
  7. Podstawy prognozowania i wspomagania decyzji
  8. Zarządzanie procesami innowacyjnymi
  9. Projektowanie realizacyjne
  10. Podstawy / Repetytorium grafiki inżynierskiej
  11. Prognozowanie i symulacja
  12. Konsultacje i realizacja pracy dyplomowej
  13. Teoria i systemy podejmowania decyzji
  14. Zarządzanie strategiczne
  15. Zarządzanie produktem
  16. Zintegrowane systemy zarządzania

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI, SEMESTR UZUPEŁNIAJĄCY (dla absolwentów studiów 6-cio semestralnych):

  1. Sieci komputerowe i technik i internetowe
  2. Procesy produkcyjne
  3. Finanse przedsiębiorstwa
  4. Logistyka
  5. Modelowanie procesów produkcyjnych