Inżynieria usług gastronomicznych

Rekrutacja On-Line

STUDIA II STOPNIA
Kierunek ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalność Inżynieria usług gastronomicznych

Inżynieria usług gastronomicznych to specjalność, na której poznasz techniczną stronę gastronomii. Nie tylko technologię przygotowywania potraw, ale także chłodnictwa, ogrzewania i klimatyzacji wnętrz, wentylacji, zasilania energią, zachowania czystości, gospodarki ściekowej i odpadowej. Dobra znajomość tych zagadnień pozwoli ergonomicznie zarządzać przedsiębiorstwem gastronomicznym, w którym oferowane są usługi najwyższej jakości, a także przyczyni się do obniżenia kosztów ich produkcji.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych,
  • umiejętność wykorzystania techniki i technologii w gastronomii,
  • stosowanie zaawansowanych metod zarządzania w działalności gospodarczej,
  • znajomość technicznej strony procesów usługowych i produkcyjnych.

Plan 1,5-rocznych studiów II-go stopnia (magisterskich) niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI INŻYNIERIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH:

  1. Przechowywanie i transport żywności
  2. Nowe produkty żywnościowe
  3. Technologie grzewcze
  4. Technologie mechaniczne
  5. Język angielski specjalistyczny
  6. System informacyjny w przedsiębiorstwie
  7. Seminarium dyplomowe
  8. Narzędzia informatyczne w gastronomii
  9. Ogrzewnictwo i klimatyzacja obiektów gastronomicznych
  10. Ergonomia i bhp w gastronomii
  11. Marketing strategiczny

PRZEDMIOTY WSPÓLNE DLA WSZYSTKICH SPECJALNOŚCI DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI:

  1. Materiały konstrukcyjne w budowie maszyn
  2. Organizacja procesów produkcyjnych
  3. Podstawy / Repetytorium grafiki inżynierskiej
  4. Podstawy prognozowania i wspomagania decyzji
  5. Praca przejściowa
  6. Projektowanie realizacyjne
  7. Statystyka matematyczna
  8. Zarządzanie procesami innowacyjnymi
  9. Zarządzanie projektem
  10. Zarządzanie wiedzą
  11. Prognozowanie i symulacja
  12. Konsultacje i realizacja pracy magisterskiej
  13. Teoria i systemy podejmowania decyzji
  14. Zarządzanie strategiczne
  15. Ochrona własności intelektualnej
  16. Zintegrowane systemy zarządzania
  17. Praktyka zawodowa

PRZEDMIOTY WSPÓLNE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI, SEMESTR UZUPEŁNIAJĄCY (dla absolwentów studiów licencjackich, pragnących uzyskać tytuł magistra inżyniera):

  1. Oddziaływanie energetyki i gospodarki odpadowej na środowisko
  2. Rachunek kosztów
  3. Modelowanie procesów produkcyjnych
  4. Procesy produkcyjne
  5. Wytrzymałość materiałów
  6. Logistyka
  7. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia