Hotelarstwo NOWOŚĆ!

Rekrutacja On-Line

Specjalność Hotelarstwo przygotowuje do do wykonywania zadań menedżerskich w szeroko rozumianych usługach hotelarskich, od kwater prywatnych po wielkie sieci hotelowe, a także prowadzenia własnej działalności w tym zakresie. Studenci Hotelarstwa poznają specyfikę działalności hotelarskiej, wymagania stawiane obiektom, zasady współpracy z biurami podróży i organizacji aktywności turystycznej gości.

Plan 3-letnich studiów I-go stopnia (licencjackich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie jest obecnie konsultowany z pracodawcami. Po zakończeniu prac zostanie zamieszczony poniżej.

Diagnostyka i Eksploatacja Samochodów

Rekrutacja On-Line

Po ukończeniu specjalności Diagnostyka i Eksploatacja Samochodów zostaniesz specjalistą z zakresu wdrażania i stosowania nowoczesnych narzędzi i systemów diagnostyki i naprawy samochodów oraz analizy i optymalizacji ich eksploatacji z wykorzystaniem współczesnych narzędzi elektromechanicznych, technik komputerowych oraz narzędzi informatycznych.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji jest obecnie konsultowany z pracodawcami. Po zakończeniu prac zostanie zamieszczony poniżej.

Zarządzanie bezpieczeństwem i ryzykiem w biznesie

Rekrutacja On-Line

Partnerem merytorycznym specjalności
ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I RYZYKIEM W BIZNESIE jest TÜV NORD

W działalności przedsiębiorstw niezwykle wielką, a często niedocenianą rolę odgrywają problemy bezpieczeństwa i ryzyka. Studiując specjalność Zarządzanie bezpieczeństwem i ryzykiem w biznesie nabędziesz umiejętność kształtowania bezpieczeństwa działalności gospodarczej, poczynając od bezpieczeństwa technologicznego, poprzez bezpieczeństwa pracy po bezpieczeństwo informacji, uważanej obecnie za jeden z najistotniejszych kapitałów przedsiębiorstwa.
Jednak nawet najlepsze prowadzenie polityki bezpieczeństwa nie uwalnia przedsiębiorstwa od ryzyka, dlatego w trakcie studiów będziesz mieć możliwość poznania zasad analizy i zarządzania ryzykiem.
Studia na tej specjalności będą prowadzone w ścisłej współpracy w renomowaną firmą szkoleniową i certyfikującą TÜV NORD, dzięki czemu osoby studiujące tę specjalność będą mogły uzyskać, po zaliczeniu odpowiednich przedmiotów (i wniesieniu opłaty na rzecz TÜV NORD, nieprzekraczającej 200 zł za certyfikat) zdobyć uprawnienia:

  • Auditora Bezpieczeństwa Informacji,
  • Analityka Ryzyka,
  • Managera Zarządzania Ryzykiem
  • Incident Response Managera

Dodatkowo dla studentów, którzy podejmą się ukończenia cyklu szkoleniowego w całości przygotowany zostanie Certyfikat Managera Zarządzania Bezpieczeństwem w Biznesie.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM I RYZYKIEM W BIZNESIE (obowiązkowe)

  1. Zarządzanie bezpieczeństwem informacji
  2. Organizacja procesów produkcyjnych
  3. Zarządzanie incydentami bezpieczeństwa informacji
  4. Auditowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji
  5. Zarządzanie ryzykiem
  6. Zagrożenia cywilizacyjne dla środowiska
  7. Analiza ryzyka
  8. Zarządzanie ciągłością działania w biznesie
  9. Bezpieczeństwo procesów produkcyjnych
  10. Seminarium dyplomowe

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Socjologia środowiska
  2. Zachowania organizacyjne
  3. Filozofia przyrody
  4. Zagrożenia cywilizacyjne dla środowiska
  5. Technologie bioenergetyczne
  6. Praktyka zawodowa
  7. Konsultacje i realizacja pracy inżynierskiej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI (obowiązkowe)

  1. Ekologia
  2. Język angielski
  3. Matematyka
  4. Materiałozawstwo
  5. Mikroekonomia
  6. Podstawy zarządzania
  7. Psychologia
  8. Grafika inżynierska
  9. Makroekonomia
  10. Ochrona Środowiska
  11. Podstawy marketingu
  12. Technologia informacyjna
  13. Wytrzymałość materiałów
  14. Finanse przedsiębiorstwa
  15. Fizyka
  16. Logistyka
  17. Rachunkowość
  18. Statystyka opisowa i ekonomiczna
  19. Mechanika płynów
  20. Prawo gospodarcze
  21. Projektowanie inżynierskie
  22. Zarządzanie jakością
  23. Zarządzanie produkcją i usługami
  24. Inżynieria procesowa
  25. Badania operacyjne
  26. Komputerowe wspomaganie w technice
  27. Metrologia
  28. Zarządzanie środowiskowe
  29. Automatyzacja i robotyzacja
  30. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  31. Systemy informatyczne w zarządzaniu produkcją
  32. Sieci komputerowe i techniki internetowe
  33. Bazy danych
  34. Programowanie komputerów
  35. Rachunek kosztów
  36. Modelowanie procesów produkcyjnych
  37. Procesy produkcyjne

Inżynieria usług gastronomicznych

Rekrutacja On-Line

STUDIA II STOPNIA
Kierunek ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI
Specjalność Inżynieria usług gastronomicznych NOWOŚĆ

Inżynieria usług gastronomicznych to specjalność, na której poznasz techniczną stronę gastronomii. Nie tylko technologię przygotowywania potraw, ale także chłodnictwa, ogrzewania i klimatyzacji wnętrz, wentylacji, zasilania energią, zachowania czystości, gospodarki ściekowej i odpadowej. Dobra znajomość tych zagadnień pozwoli ergonomicznie zarządzać przedsiębiorstwem gastronomicznym, w którym oferowane są usługi najwyższej jakości, a także przyczyni się do obniżenia kosztów ich produkcji.

Kluczowe kompetencje absolwenta to:
• umiejętność projektowania, organizacji i wyposażenia przedsiębiorstw gastronomicznych,
• umiejętność wykorzystania techniki i technologii w gastronomii,
• umiejętność zarządzania finansami i zasobami ludzkimi,
• umiejętność planowania żywienia dostosowanego do potrzeb konsumenta.

Plan 1,5-rocznych studiów II-go stopnia (magisterskich) niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI INŻYNIERIA USŁUG GASTRONOMICZNYCH:

  1. Przechowywanie i transport żywności
  2. Nowe produkty żywnościowe
  3. Technologie grzewcze
  4. Technologie mechaniczne
  5. Język angielski specjalistyczny
  6. Seminarium dyplomowe
  7. Narzędzia informatyczne
  8. Ogrzewnictwo i klimatyzacja obiektów gastronomicznych Ergonomia i bhp w gastronomii
  9. Marketing strategiczny System informacyjny w przedsiębiorstwie
  10. Seminarium dyplomowe II

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI:

  1. Organizacja procesów produkcyjnych
  2. Materiały konstrukcyjne w budowie maszyn
  3. Praca przejściowa
  4. Statystyka matematyczna
  5. Zarządzanie projektem
  6. Zarządzanie wiedzą
  7. Podstawy prognozowania i wspomagania decyzji
  8. Zarządzanie procesami innowacyjnymi
  9. Projektowanie realizacyjne
  10. Podstawy / Repetytorium grafiki inżynierskiej
  11. Prognozowanie i symulacja
  12. Konsultacje i realizacja pracy dyplomowej
  13. Teoria i systemy podejmowania decyzji
  14. Zarządzanie strategiczne
  15. Zarządzanie produktem
  16. Zintegrowane systemy zarządzania

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA STUDIÓW II STOPNIA NA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI, SEMESTR UZUPEŁNIAJĄCY (dla absolwentów studiów 6-cio semestralnych):

  1. Sieci komputerowe i technik i internetowe
  2. Procesy produkcyjne
  3. Finanse przedsiębiorstwa
  4. Logistyka
  5. Modelowanie procesów produkcyjnych

BHP

Rekrutacja On-Line

Studia na specjalności BHP pozwolą poznać najnowsze koncepcje, trendy i instrumenty (w tym również prawne) z zakresu ergonomii, bezpieczeństwa i zdrowia w pracy oraz systemów wspomagających zarządzanie środowiskiem pracy. W toku studiów poznasz możliwości zastosowania i wykorzystania zdobyczy nauki i techniki służących optymalizacji zależności pomiędzy człowiekiem, jego pracą oraz warunkami świadczenia tej pracy.
Absolwenci w toku studiów otrzymują kwalifikacje niezbędne do pełnienia zadań pracownika służby BHP, zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami.
Dodatkowym efektem studiów jest umożliwienie słuchaczom przygotowanie się do uzyskania międzynarodowego certyfikatu potwierdzającego umiejętności zawodowe ergonomisty CREE.
Istnieje również możliwość ukończenia szkoleń na „Audytora systemu zarządzania środowiskowego”, „Audytora zarządzania bezpieczeństwem pracy”i odbycia kursu pedagogicznego.

Plan 3,5-letnich studiów I-go stopnia (inżynierskich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI BHP (obowiązkowe):

  1. Prawna ochrona pracy
  2. Ergonomia koncepcyjna i korekcyjna
  3. Fizjologia pracy i higiena przemysłowa
  4. Organizacja i metody pracy służb BHP
  5. Bezpieczeństwo i higiena pracy
  6. Wypadki przy pracy i choroby zawodowe
  7. Ochrona przeciwpożarowa i ratownictwo
  8. Analiza i ocena zagrożeń w środowisku pracy
  9. Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych
  10. Psychologia pracy
  11. Ocena ryzyka zawodowego
  12. Dydaktyka bezpieczeństwa i higieny pracy
  13. Seminarium dyplomowe

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Socjologia środowiska
  2. Zachowania organizacyjne
  3. Filozofia przyrody
  4. Zagrożenia cywilizacyjne dla środowiska
  5. Technologie bioenergetyczne
  6. Praktyka zawodowa
  7. Konsultacje i realizacja pracy inżynierskiej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE I INŻYNIERIA PRODUKCJI (obowiązkowe)

  1. Ekologia
  2. Język angielski
  3. Matematyka
  4. Materiałozawstwo
  5. Mikroekonomia
  6. Podstawy zarządzania
  7. Psychologia
  8. Grafika inżynierska
  9. Makroekonomia
  10. Ochrona Środowiska
  11. Podstawy marketingu
  12. Technologia informacyjna
  13. Wytrzymałość materiałów
  14. Finanse przedsiębiorstwa
  15. Fizyka
  16. Logistyka
  17. Rachunkowość
  18. Statystyka opisowa i ekonomiczna
  19. Mechanika płynów
  20. Prawo gospodarcze
  21. Projektowanie inżynierskie
  22. Zarządzanie jakością
  23. Zarządzanie produkcją i usługami
  24. Inżynieria procesowa
  25. Badania operacyjne
  26. Komputerowe wspomaganie w technice
  27. Metrologia
  28. Zarządzanie środowiskowe
  29. Automatyzacja i robotyzacja
  30. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  31. Systemy informatyczne w zarządzaniu produkcją
  32. Sieci komputerowe i techniki internetowe
  33. Bazy danych
  34. Programowanie komputerów
  35. Rachunek kosztów
  36. Modelowanie procesów produkcyjnych
  37. Procesy produkcyjne