Hotelarstwo NOWOŚĆ!

Rekrutacja On-Line

Specjalność Hotelarstwo przygotowuje do wykonywania zadań menedżerskich w szeroko rozumianych usługach hotelarskich, od kwater prywatnych po wielkie sieci hotelowe, a także prowadzenia własnej działalności w tym zakresie. Studenci Hotelarstwa poznają specyfikę działalności hotelarskiej, wymagania stawiane obiektom, zasady współpracy z biurami podróży i organizacji aktywności turystycznej gości.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność prowadzenia usług hotelarskich – noclegowych oraz uzupełniających, w tym gastronomii hotelowej,
  • znajomość ekonomicznych, finansowych, prawnych i społecznych podstaw prowadzenia działalności gospodarczej,
  • znajomość zasad skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem i umiejętność ich stosowania.

Plan 3-letnich studiów I-go stopnia (licencjackich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI HANDEL I USŁUGI LOGISTYCZNE (obowiązkowe):

  1. Organizacja pracy w hotelarstwie
  2. Podstawy gastronomii
  3. Podstawy turystyki
  4. Towaroznawstwo żywności
  5. Podstawy hotelarstwa
  6. Ekonomika hotelarstwa
  7. Infrastruktura hotelarska
  8. Międzynarodowe rozliczenia finansowe
  9. Obsługa gościa hotelowego
  10. Seminarium dyplomowe
  11. Marketing usług
  12. Obsługa konsumenta
  13. Planowanie w przedsiębiorstwie i biznes plan

PRZEDMIOTY Z ZAKRESU NAUK PODSTAWOWYCH DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE (obowiązkowe):

  1. Język angielski
  2. Matematyka
  3. Mikroekonomia
  4. Podstawy prawa
  5. Podstawy zarządzania
  6. Psychologia
  7. Logistyka
  8. Badania marketingowe
  9. Nauka o organizacji
  10. Podstawy finansów i bankowości
  11. Podstawy marketingu
  12. Technologia informacyjna
  13. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  14. Finanse przedsiębiorstwa
  15. Statystyka
  16. Prawo gospodarcze
  17. Rachunkowość
  18. Systemy informatyczne w zarządzaniu
  19. Zarządzanie jakością
  20. Zarządzanie produkcją i usługami
  21. Zarządzanie projektami
  22. Analiza rynku
  23. Bazy danych
  24. Konsultacje i realizacja pracy dyplomowej
  25. Praktyka zawodowa
  26. Zachowania organizacyjne
  27. Zarządzanie środowiskowe
  28. Zarządzanie zasobami ludzkimi