Hotelarstwo NOWOŚĆ!

Rekrutacja On-Line

Specjalność Hotelarstwo przygotowuje do wykonywania zadań menedżerskich w szeroko rozumianych usługach hotelarskich, od kwater prywatnych po wielkie sieci hotelowe, a także prowadzenia własnej działalności w tym zakresie. Studenci Hotelarstwa poznają specyfikę działalności hotelarskiej, wymagania stawiane obiektom, zasady współpracy z biurami podróży i organizacji aktywności turystycznej gości.

Kluczowe kompetencje absolwenta:

  • umiejętność prowadzenia usług hotelarskich – noclegowych oraz uzupełniających, w tym gastronomii hotelowej,
  • znajomość ekonomicznych, finansowych, prawnych i społecznych podstaw prowadzenia działalności gospodarczej,
  • znajomość zasad skutecznego zarządzania przedsiębiorstwem i umiejętność ich stosowania.

Plan 3-letnich studiów I-go stopnia (licencjackich) stacjonarnych (dziennych) i niestacjonarnych (zaocznych) na kierunku Zarządzanie zakłada realizację następujących przedmiotów:

PRZEDMIOTY DLA SPECJALNOŚCI HANDEL I USŁUGI LOGISTYCZNE (obowiązkowe):

  1. Podstawy turystyki
  2. Podstawy gastronomii
  3. Międzynarodowe rozliczenia finansowe
  4. Towaroznawstwo żywności
  5. Podstawy hotelarstwa
  6. Organizacja pracy w hotelarstwie
  7. Infrastruktura hotelarska
  8. Obsługa gościa hotelowego
  9. Ekonomika hotelarstwa
  10. Planowanie w przedsiębiorstwie i biznes plan
  11. Marketing usług
  12. Obsługa konsumenta
  13. Seminarium dyplomowe

PRZEDMIOTY DO WYBORU:

  1. Socjologia środowiska
  2. Podstawy fotografii
  3. Praktyka zawodowa
  4. Zrównoważony rozwój
  5. Filozofia przyrody
  6. Konsultacje i realizacja pracy licencjackiej

PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE DLA KIERUNKU ZARZĄDZANIE (obowiązkowe):

  1. Język angielski
  2. Matematyka stosowana w ekonomii i zarządzaniu
  3. Mikroekonomia
  4. Podstawy prawa
  5. Podstawy zarządzania
  6. Psychologia
  7. Nauka o organizacji
  8. Podstawy finansów i bankowości
  9. Podstawy marketingu
  10. Technologia informacyjna
  11. Badania marketingowe
  12. Finanse przedsiębiorstwa
  13. Logistyka
  14. Bezpieczeństwo stanowisk pracy i ergonomia
  15. Statystyka opisowa i ekonomiczna
  16. Zachowania organizacyjne
  17. Zarządzanie projektami
  18. Prawo gospodarcze
  19. Zarządzanie jakością
  20. Analiza rynku
  21. Bazy danych
  22. Zarządzanie środowiskowe
  23. Rachunkowość
  24. Systemy informatyczne w zarządzaniu
  25. Zarządzanie zasobami ludzkimi